Travel Guide: Dubai + VIDEO

I konačno, evo prvog TRAVEL posta! Ukoliko me pratite na Instagramu, mogli ste primetiti da sam ovo leto provela u Dubaiju. Nikada pre nisam dobila toliko mnogo pitanja: šta, kako gde? i evo odgovora! Ukoliko vas zanimaju neke Basic preporuke, obavezno pročitajte i pogledajte video. :)



Kako doći?

Najbolji predlog koji mogu da vam dam je FlyDubai, iz više razloga. Prvi je - imate direktan let iz Beograda u Dubai, bez presedanja, putovanja autobusom do nekog većeg grada iz okoline itd. Drugi - jako često izbacuju ponude, pa ukoliko unapred znate kada biste putovali, možete putovati po veoma niskim cenama. Da preciziram? Promocija je trajala neko vreme u kom je bilo moguće rezervisati svoj let u periodu od septembra 2016. do marta 2017. Dakle, u junu sam rezervisala let sa sredinu septembra. Jeste malo nezgodno ukoliko vam to obaveze ili posao ne dozvoljavaju, ali isplati se, cena povratne karte je bila malo preko 250€. Kada je FlyDubai kompanija u pitanju, pa, koliko para toliko muzike. Polazni let je kasnio oko 4h, hrana je okej, ali sva dodatna usluga se plaća (ukoliko imate košarkašku visinu teško da vam noge staju). Lepo je sleteti u toku noći, ali će vas (okej, u zavisnosti od meseca u kom dolazite) temperatura i u ponoć šokirati.
Još par informacija i saveta - kartu je najbolje kupiti preko interneta, s obzirom da vam ispada dosta skuplje ukoliko to učinite u agenciji, isto važi i za vizu, sami rezervišite termin, bar mesec dana pre putovanja. Takođe, ko poseduje Hrvatski pasoš, viza mu nije potrebna.



Gde u šoping?

Da, tema koje sve devojke najviše zanima, sigurna sam! :) Okej, otići u Dubai i ne posetiti Dubai Mall, najveći tržni centar na svetu, je nemoguće. Obišla sam ga, celog, i ne postoji marka koja vam može pasti na pamet, a da je tamo nema. Gucci za decu? Lego kockice? Slakiši? Oprema za kuću? SVE. Ipak jasno vam je da ako je najveći, da je i najskuplji. Kupovinu suvenira ostavite za neko drugo mesto, a da ćete ugrabiti neki popust, teško. Takođe, velike su gužve, a zbog toga mogu da vam preporučim drugu destinaciju za opušten šoping, sa ništa manje prodavnica. U pitanju je City Centre Mirdif. I da ne dužim, ukoliko ste došli velikim delom zbog šopinga, onda ćete uživati kao nigde, ukoliko pak želite da vidite nešto više od ovog grada, obavite svu kupovinu u što kraćem roku. Pa se kao ja zatrpajte Victoria's Secret kesama prvog dana. :D Inače, obavezno, obavezno posetite Kinokuniya knjižaru na trećem spratu Dubai Mall-a, pa kada prođete kroz celu knjižaru, na kraju vas čeka kafić sa divnim pogledom. :) Predlog jeftinije kupovine su mnogi outleti koji postoje, kao i radnja Brands for less.




Šta posetiti?

Okej, sigurno prva stvar koju vam mogu reći da ne smete propustiti jeste poseta najvišoj zgradi na svetu - Burj Khalifa. Opet, na vreme, i ranije rezervišite svoj termin, posete u toku dana su česte i vredi svakog dirhama, verujte mi. Postoje dve različite cene i ''paketa''. Razlika je na koji sprat možete da se popnete, a razlika u ceni mislim da nije vredna tih ''par metara''. :D Osećaj je fenomenalan, pogled predivan. U videu možete videti koliko brzo se kreće lift, koji je inače najbrži na svetu, naravno. O da, kada se popnete ''na vrh'' imate predivan gift i suvenir šop, pripremite novac.


Obavezno u poslepodnevnim i večernjim satima idite ispred Dubai Mall-a i ne propustite čuvene fontane. Smem li da ih poredim sa fontanama u Barseloni? Pa, muzika ide uz lokaciju i njihovu kulturu, pa je doživljaj drugačiji (svakako posetite i one u Barseloni). Ako me sećanje služi, šou počinje recimo u 18h i na svakih 15 minuta ide predstava koja traje puna 3, i ne ponavlja se.


Ukoliko posećujete Dubai Mall lepo je posetiti i njihov Aquarium & Underwater Zoo. Opet ću sebi dati za pravo da uporedim vodeni tunel sa onim u Španiji, i ovaj put Španija vodi 1:0 ALI Arapi to odlično znaju da komercijalizuju, pa vam tako nude i prolazak kroz taj tunel, ''vožnju'' po vodi uz kratku priču (priznajem, doživljaj je kada su vam ajkule ''pod nogama'', a onda i poseta zoološkom gde ima šta da se vidi, pogotovo ukoliko uzmemo u obzir da se sve to nazali unutar šoping centra. :) Za one hrabrije, postoji i paket koji vam nudi bliski susret sa ajkulama ;) (full ronilačko odelo, i u kavez u vodu!)


Kakav bih ja to istinski ljubitelj automobila bila ako vam ne bih preporuila da posetite jednu privatnu kolekcju automobila. Nažalost nikakve informacije nemam o lokaciji, negde na sred puta na plaži se nađoh ovde. Ulaz se ne plaća, kolekcija je privatna, gospodina ne znam. U videu možete videti koliko i kakvih automobila ima (a i mog favorita ;) ). Zadivljujuće? Iza garažnih vrata se krije još 100 (!!) automobila, ali za to je potrebno zakazati poseban privatni sastanak sa vlasnikom.


Istorija ovog grada je svega par godina starija od mene, no dobro. Obavezno posetite i taj stari grad, odnosno Creekside, Old Dubai. Ne propustite vožnju čamčićem koja košta 1 dirham, osetite mirise karija na ulicama, pogledajte najveći zlatni prsten na svetu, koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda, osetite sukob materijalnog statusa. Ispred zlatare u koju ne želite da pomislite da uđete će vam se verovatno nametati Pakistanac koji prodaje Luj Vitona i Roleks, fejk, naglasi ;) Tako da eto, pored sveg zlata i bogatstva, to je onaj malo tužniji deo grada, gde su uglavnom smešteni svi oni radnici koji ne znaju ni gde su ni za šta rade. Ali ima više života i živosti. :) Najveći utisak nakon Arabian Adventures ture, ali o tome kasnije.



Okej, sledeći predlog se ne nalazi u Dubaiju, već na sat vremena vožnje od ovog grada, a u pitanju je Abu Dhabi. Ukoliko ste u blizini, OBAVEZNO posetite lepotu od ove džamije, jer nešto lepše nisam videla. U pitanju je Sheikh Zayed Grand Mosque. Posebni su ulazi za muškarce i žene, kada prođete kontrolu, idete po adekvatnu odeću. Muškarcima ne smeju kolena da se vide, dok ženama ne sme ništa, dakle dugački rukavi, haljina do poda i marama preko glave (možete doći pripremljeni, ali mislim da je doživljaj nositi Abaya-u). Fotografije i snimak će vam bolje dočarati.




Gde na kupanje?

I naravno, kupanje. Izdvojiću dva mesta, i priznajem, samo njih sam i posetila. Prvo je Kyte Beach Jumerah (plaža sa prve fotografije) sa koje je pogled na Burj AL Arab divan. Ne, nisam ga posetila, čula sam da vas čaj košta 100€. Hvala lepo. Da se vratimo na plažu. Talasi su ogromni, voda je pretopla, tu su i tereni za odbojku, staza za trčanje, i ima svega lepog da se jede i pije u okolini. :D


Sledeća lokacija se plaća i nije otvorena plaža. Verujte mi, opet, vredi svakog dirhama. :) U pitanju je Zero Gravity Day to Night Oasis. Dakle, od bazena, privatne plaže, kafića, restorana, do noćnih žurki. Kako ne bih delila suviše privatnih fotografija, guglajte, oduševićete se ;) Naravno, iako ste platili ulaz, sve ostalo se posebno plaća. Pored ležaljke i peškira ne dobijate ništa. Mislim na hranu i piće. Ako ćete i precizno, ulaz se po osobi plaća i do 250 AED (65€).




Još?

Kako ovaj post ne bi postao predug, za kraj ću vam predložiti da posetite Cheesecake Factory, popijete toplu čokoladu u Angelini koju će vam poslužiti čak 3 Azijatkinje, nacrtate hennu. Što se Palme tiče, posetila sam je. Možda nisam provela dovoljno vremena tamo ili videla šta treba, ali mi se ništa specijalno nije dopalo. Sem činjenice da se vozite tunelom pod vodom i naravno, da je to sve veštački izgrađeno odnosno napravljeno. Ne zalećite se da potrošite sav novac u šopingu, trebaće vam za flašicu vode koja košta 4€. Bez sunčanih naočara ne idite nigde. Ipak, izgoreti na suncu je nemoguće. I obavezno, gde god išli, imajte duks u torbi, biće vam potreban kad god budete ulazili u zatvorene prostore, a takav šok za organizam od par stepeni razlike nije lep (pročitajte tekst ispod). Boxpark je interesantan, svratite na sladoled u Grom.
I za kraj ono najbitnije.
Ne mogu vam opisati moju tugu što nemam fotografije sa najlepšeg dana i događaja u Dubaiju. Ukratko, ukoliko imate Galaxy S7 i poprska ga talas slane vode, nemojte misliti da je sve okej ako vam naredna tri dana funkcioniše kako treba. Neeee, tek trećeg dana će detektovati vlagu. Prelepo. Not. I tako je tog dana moj telefon ostao u činiji pirinča sa 3% baterije. Možda je to bio znak, da više uživam u trenucima, a ne da gledam kroz telefon? ;) Uglavnom, nikako nemojte propustiti da jedan dan posvetite Arabian Adventures turi. Šta vam oni nude? Rezervišete svoj termin, oni vas pokupe ispred vama najbližeg hotela (ne dolaze na kućnu adresu), i avantura počinje. U kolima je vas 5 i vozač (mada postoji opcija dodatnog plaćanja, ukoliko ne želite nepoznate ljude sa vama u kolima). Vozač vam kroz jedan sat vožnje normalnim putevima, ka destinaciji (pustinji) priča o nekim zanimljivostima. Kada stignete na odredište, prvo ide mala pauza (piće, toalet) i predstava sa Sokolom (Falcom Show). Nakon toga se vožnja nastavlja, ali ovaj put nešto drugačija! Da li je dovoljno da kažem da možete zadobiti ozbiljne modrice od prevrtanja u autu? :D Definitivno nije za one koji loše podnose brzu, nesigurnu vožnju. Čak ni meni nije bilo svejedno pa sam panično zamišljala scene potpunog prevrtanja na krov automobila. Ah da, tu vožnju prati pesma Desert Rose. :) Postoji jedno stajanje za fotografisanje, sledeće za gledanje zalaska sunca (neprocenjivo) i poslednje je dolazak na odredište gde vas čeka čitav plan i program za to veče. Dostupne su vam kamile za jahanje, pušenje šiše, crtanje henne, piće i hrana. Treba li da pričam da sam ja (gurman: NULA) uživala u svemu serviranom? Sve je odlično organizovano, i sa predstavom i sa hranom. Na kraju večeri vas očekuje i igračica trbušnog plesa.

Još nekoliko informacija:

_ mnoge otvorene javne WiFi mreže vam ne dozvoljavaju pristup WhatsApp-u
_ u zatvorenim objektima ima maksimum 17°C iako je napolju 39°C
_ da, napolju je u septembru u ponoć 39°C
_ na neka mesta nije moguće ući oskudno odeven
_ ako ne znate dobro engleski, nema veze, ne znaju ni Filipinci
_ ako vidite dva muškarca kako se drže za ruke, to znači da su najbolji prijatelji ;)
_ nekoliko puta u toku dana ćete čuti njihovu molitvu, gde god se nalazili, i nemojte pomešati Prayer Room sa toaletima u šoping centrima
_ apsolutno je bezbedno i za žene/devojke i po pitanju krađe (ako izgubite novčanik verovatno će vas neko pozvati da vam ga vrati)
_ saobraćaj je gori od beogradskog i naoružajte se strpljenjem (upotreba psovki: Level 1000)
_ ukoliko iznajmljujete automobil, prijateljski savet je da nabavite što veći, inače će preći preko vas
_ poštujte ograničenja, kamere snimaju i vozače koji razgovaraju telefonom
_ udesi su svakodnevni
_ ukoliko imate manje od 21 godine, neće vas pustiti nigde gde služe alkohol
_ ah da, alkohol ne možete kupiti nigde, a služe ga isključivo u hotelima, ili drugim ekskluzivnijim mestima koja imaju dozvolu za to
_ ukoliko u marketu želite svinjetinu, postoje posebni odeljci za ''non-muslims'' kupce
_ ovo je grad koji nema istoriju, ovo je vrhunac arhitekture i rasipanja novca
_ centar je pun uličnog osvetljenja (da ne kažem novogodišnjeg) i sve sija
_ pošli ste negde peške? HAHA nemoguća misija + nema trotoara
_ od javnog prevoza taxi je najbolja opcija
_ ljubitelji automobila, imate šta da vidite (do te mere da se posle nekog vremena ni ne okrenete za nabudženim mustangom)
_ razlika u vremenu je 2h ili 3h (U Emiratima ne pomeraju vreme nikada) u odnosu na Srbiju
_ valuta je Dirham i otprilike je četvrtina evra
_ sve je skupo

Direktan link ka videu OVDE.


Ukolike ste izdržali do kraja ovog posta, svaka vam čast i hvala vam mnogo! Uložila sam mnogo truda da sastavim ovaj post, da napišem sve što sam želela, da možda nekome pomognem ukoliko planira put u Dubai, ili čak vama koji niste bili prenesem delić atmosfere. Ukoliko sam bar malo u tome uspela, drago mi je!
Mnogo me zanimaju vaši utisci, ukoliko ste bili, obavezno mi pišite, ukoliko niste, šta vam se od nabrojanog i napisanog čini najzanimljivijim? :)

* Sav foto i video materijal iz ovog posta i videa su nastali Samsung Galaxy S7 telefonom


Share:

14 comments

  1. Ovo je predivno! Odličan i veoma detaljan vodič kroz Dubai. Svaka ti čast kako si sve sročila da bude zanimljivo od početka do kraja. :) Ja nijednom nisam bila u Dubaiju, ali planiram jednom da odem. Idem sad da gledam vlog. :)

    The Fashion Spell | Giveaway

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno! :) Nadam se da će ti se i on dopasti. :)
      Ako budeš imala priliku, oduševićeš se, sigurna sam. :)

      Delete
  2. Super post, Kaća :) Detaljno, korisno i duhovito! Bravo ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno, znači mi, i mnogo mi je drago da ti se dopao! :) <3

      Delete
  3. Kao neko ko je završio turizam moram da pohvalim ovaj sjajan post. Zaista svaka čast, sve si lepo objasnila i prenela na najbolji mogući način. Predivno <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Opaa, pa ovaj komentar ima još veće značenje onda! :) Hvala ti puuno, puno, mnogo mi znači! I baš mi je drago da ti se dopao. :) <3

      Delete
  4. skidam kapu na ovom super postu, sve si detaljno objasnila :)

    ReplyDelete
  5. Svaka cast za post, bila sam prosle godine, i da, to je to, sve si detaljno objasnila!

    Pozz
    Maja

    www.mycosmosoul.com

    ReplyDelete
  6. Nice post dear .
    I follow you on GFC please follow me back .
    :)
    christinakristina.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. Thanks for sharing this information. I really like your blog post very much. You have really shared a informative and interesting blog post with people..
    dubai brunch

    ReplyDelete